Historiek

De dressuursport in de schoot van de Kempische Regionale is nog relatief jong. Na jaren enkel jumpings ingericht te hebben werd in de jaren tachtig ook aan de dressuur gedacht.

In 1984 werd er van start gegaan in samenwerking met de Unie voor Dressuurruiters, en in 1989 werd de dressuurcommissie in zijn huidige vorm opgericht.

In de voorbije jaren hebben we heel wat medewerkers zien komen en gaan, maar allen hebben bijgedragen om onze dressuurwerking te brengen op ons huidige niveau. In het begin waren er natuurlijk nog niet zoveel deelnemers als nu. We zijn gestart met een beperkt aantal wedstrijden en ruiters, met een 1500-tal doorgangen in de eerste jaren. Ondertussen is dit gestegen naar een 3500 doorgangen per jaar.

Niet alleen de kwantiteit is gestegen, ook de kwaliteit ging er door de jaren heen op vooruit. Dit werd ook weerspiegeld in onze resultaten op het Interregionaal kampioenschap. De ruiters van de KR wisten dit door de jaren heen toch een keer of zeven te winnen, en dit in de pré-VLP tijd, toen dit kampioenschap nog tussen negen provincies werd gestreden. Ook in de huidige Interprovinciale wedstrijden weet de KR zich goed te weren, met in 2008 goud in het individueel kampioenschap bij de paarden, en zilver voor zowel de equipe pony’s als paarden.

Ook op organisatorisch vlak is er heel wat veranderd. De ouderen onder jullie zullen zich misschien nog herinneren dat het wedstrijdsecretariaat ’s morgensvroeg beladen met kisten en dozen arriveerde op de wedstrijd. Dat was dan de computer (een oude Tandy), monitors, printers enz. waarmee de punten geteld werden. Nu is dit herleid tot makkelijk draagbare laptops en lichte printers, voorwaar een hele verbetering. De startlijsten werden in het begin enkel per post verstuurd. In 1996 waren we de enige regionale die beschikte over een ‘TimeLine’, waarnaar de deelnemers konden bellen om hun starttijden te weten te komen. In ditzelfde jaar werd ook Fax-on-Demand in gebruik genomen, waarmee de startlijst opgevraagd kon worden.

Ondertussen zijn we al sinds 1999 actief aanwezig op het Internet, en sinds vorig jaar wordt er zelfs on-line ingeschreven. Je ziet, de tijd heeft niet stilgestaan, en de commissie niet stilgezeten.